Бадемите са добре познати както на любителите на фитнеса, които се стремят да се хранят здравословно, така и на всички почитатели на екзотичната кухня. Причината е в прекрасните и допълващи се двойни качества на тези ядки. Те се състоят в прекрасен вкус, допълнен подходящо с качествен състав.
Бадемът е дърво от семейство розови и плодът му носи същото име. Бадемовите ядки са ценени още от началото на цивилизования живот на човешкия род. Старият завет и Библията ги споменават, наред с лозата и други растителни видове, които съпътстват човека от зората на съществуването му.
В миналото бадемът е бил популярно лекарство, с което имали привилегията да се лекуват само богатите. Готвачите на заможните семейства слагали бадеми като добавка към храната за по-лесно смилане. Тази способност на ядките е позната, популярна и използвана и в съвременната кулинария.
Бадемите се използват като хранителен продукт не само в естествено състояние като ядки, но и преработени. Чрез преработка се получават различни суровини от бадем, които намират приложение в ежедневния живот.
Може би най-популярният продукт, получен от бадемови ядки, е бадемовото брашно. То се използва за подобряване на здравето, в кухнята и в козметиката.
Какво представлява бадемовото брашно и как се получава?
Характеристика на бадемовото брашно
Бадемовото брашно е натурален продукт, който се произвежда от ядките на бадема. Суровината се обезмаслява преди обработка. Характерните му свойства са съдържанието на растителен протеин във високо количество и нисък процент мазнини. Минералите, витамините и полезните вещества в бадемовото брашно го отличават от много други подобни продукти. Съдържа също фосфор, магнезий, витамин Е и други полезни съставки.
Получаване на бадемовото брашно
Бадемовото брашно може да се направи и в домашни условия. Процесът е лесен и не е трудоемък.
Бадемовите ядки трябва да се накиснат, да се подсушат и да се смъкне кожицата им. След това се смилат в блендер или кухненски робот до получаване на брашнена маса. Готовото бадемово брашно се съхранява в сухи помещения в херметически затворени съдове.
Приложение на бадемовото брашно
- За поддържане на здравето – бадемовото брашно притежава най-ценните свойства на бадемовите ядки в голяма степен. То съдържа ценни минерали. Калцият, магнезият, цинкът и желязото са в отлични количества. Това прави бадемовите продукти много добри антиоксиданти. Предотвратяват заболявания на сърцето и са чудесна профилактика на рака. Забавят процеса на стареене, благодарение на високото съдържание на витамин Е. Фосфорът и магнезият заздравяват костите и продуктите от бадемово брашно са подходящи при такъв род оплаквания. Те са богати и на ненаситени мазнини, което влияе благотворно върху нивата на холестерола.Сред полезните свойства на бадемовото брашно е способността му да намаля болката, да премахва крампите в мускулите, да укрепва сърцето и кръвоносните съдове.
- В козметиката – с помощта на бадемово брашно се правят различни козметични маски. Комбинацията от незаменими мастни киселини, съдържащи се в бадемовото брашно, комбинирани с друг натурален продукт, какъвто е медът с антиоксидантните му свойства омекотяват кожата и подобряват нейната визия. Фините бръчки изчезват при продължителна употреба на маските с бадемово брашно.
Бадемовото брашно, смесено със зехтин е чудесна маска за подхранване на косата. Маските с бадемово брашно се прилагат успешно срещу неприятния цъфтеж на връхчетата на косата.
- В кулинарията – най-приятното приложение на бадемовото брашно е в кулинарията. Първото достойнство на бадемовите тестени продукти е, че брашното не съдържа глутен. С него може да се приготвят всякакви тестени изделия, подходящи за хора с глутенова непоносимост.То се използва за направата на фини сладкиши. Перфектно е за бисквити, различни теста, сладкиши, кремове и други кулинарни лакомства. Френските сладки, които са добре познато изкушение и у нас, не биха съществували без бадемовото брашно. Макаронените бисквити, пайовете или сладките, поръсени с брашно от бадеми, придобиват нов, интересен вкус.
Бадемовото брашно фактически намира приложение във всички кулинарни области. Можем да го срещнем в месни ястия, пудинги, плодови салати, където се използва за поръсване като бадемов прах, в нежния крем, с който се пълнят сладки, за подобряване на вкуса му, и много други. Бадемовото брашно променя консистенцията на всякакви ястия и затова може да се ползва като сгъстител. Деликатният бадемов вкус е бонус към всяко ястие, в което присъства това брашно. В бебешките и диетичните храни приложението му гарантира енергиен заряд, както и добро калорийно съдържание.
Цена на бадемовото брашно
Цената на всеки продукт е сбор от различни компоненти и всеки от тях има своето парично изражение. За направата на брашно от бадеми се използва скъпа суровина, затова крайният продукт е по-скъп, отколкото на обикновеното бяло брашно или царевичното брашно.
Пакетирането и съхранението на брашното също изисква по-голям ресурс и това се отразява на цената. Дали цената си заслужава, е въпрос на лично решение, след обмисляне на ползите от продукта и на неговите качества.